Måla truckmaster i Tikkurila Temasolid SC-F 20

Målning av Mitsubishi Logisnext truckar

Skräddarsydd produktutveckling hjälpte till att minska utsläppen och produktionstiden vid målning av truckmaster.

Tikkurila tar sig an sina kunders utmaningar med snabb och noggrann produktutveckling. Mitsubishi Logisnext Temasolid SC-F 20, skräddarsydd för målning av truckmaster, hjälper till att minska utsläppen från målningsprocessen. Den innehåller mindre lösningsmedel och torkar snabbare vid en lägre temperatur än den produkt som använts tidigare. När miljö- och effektivitetsmålen blir strängare kräver industrin fler produkter med lågt lösningsmedelsinnehåll. Fördelarna med skräddarsydd produktutveckling är så stora att den så småningom kommer att användas inom hela den ytbehandlande industrin.

Lägre VOC-utsläpp genom produktutveckling

Tikkurilas produkt Temasolid SC-F 20 har använts av Logisnext i mer än ett år, så det finns tydliga bevis på fördelarna.

"Utgångspunkten för produktutvecklingen av färgen var VOC-utsläppet som kontrolleras av myndigheterna. När vår produktion av master ökade, ökade även lösningsmedelsutsläppen från den färg vi använde. För att uppnå miljömässigt hållbara utsläppsmål behövde vi en annan typ av produkt och Tikkurila startade snabbt sin utveckling”, säger Jarmo Seppänen, Logisnext Inköpschef.

VOC-halten bestäms redan under färgens tillverkningsprocess i enlighet med myndigheternas direktiv. Utsläppet från produktionslinjen beräknas i sin tur utifrån färgförbrukningen och dessa siffror.

Måla truckmaster
Måla truckmaster i Temasolid SC-F 20

Samarbete stöder produktutveckling

Nästan alla truckar tillverkade på Järvenpää-fabriken har master med en höjd från 30 cm till 13 m. Temasolid SC-F 20 i kulör RAL 9005 djupsvart, används till alla master.

"Vi har samarbetat med Tikkurila under lång tid. Det är viktigt för oss att använda en inhemsk, närliggande färgleverantör som har kapacitet att leverera de dussintals kulörer som våra varumärken kräver. Den underliggande våta färgens sammansättning varierar inte mycket, men Temasolid är den viktigaste av de produkter vi använder. Den är något dyrare, men prisskillnaden kompenseras av förbättringar av produktionseffektiviteten”, säger Seppänen.

I början av utvecklingsarbetet försåg Tikkurila Logisnext med provsatser av den nya produkten, de testades utöver de vanliga laboratorietesterna i fabrikens produktionslinje.

Genom att testa produkten i praktiken uppnådde vi en lämplig vidhäftning och en halvklar, slät yta. Utvecklingsfasen varade i cirka sex månader. Vi investerar ständigt i produktutveckling och strävar efter att harmonisera ytbehandlingen och Tikkurila har bistått oss väl med det under många år.
Jarmo Seppänen, inköpsansvarig, Logisnext
Torkning sparar genomströmningstid

Förutom låga utsläpp var en annan viktig faktor för Logisnext torktiden.

"Vår fabrik tillverkar och målar cirka 7 000 master per år. Den nya färgen torkar vid rumstemperatur istället för de tidigare 70 graderna, vilket har medfört besparingar i genomströmningstid, energiförbrukning och uppvärmningskostnader. Eftersom vår produktionskapacitet har ökat samtidigt förutom utsläppsminskningar talar vi om produktionseffektivitetsförbättringar på minst 10 procent”, säger Jarmo Seppänen.

Nya Temasolid sparar energi eftersom den inte behöver torka i ugn.

Testad korrosionsbeständighet

Förutom låga utsläpp är en viktig egenskap hos produkten korrosionsbeständigheten, som har testats både av Tikkurila och kunden.

"Det finns för närvarande ingen annan liknande matt produkt på marknaden. Projektet är en indikation på att utveckling av färg kan hjälpa kunden att öka produktionen och att det inte krävs några större investeringar gällande utrustning", säger Mika Viita-aho, Tikkurilas Key Account Manager för metallindustrifärg.

Utvecklingen av Temasolid-produktfamiljen fortsätter på Tikkurila.

"Vårt utvecklingsarbete för våra industrikunder hjälper till att utveckla andra produkter med bredare tillämpningsområde. Blanka färger utvecklas ständigt för att kunna minska lösningsmedelsinnehållet än mer, vilket medför lägre utsläpp", säger Viita-aho.

 

 

Vill du höra mer om våra lösningar? Tikkurilas experter är alltid tillgängliga för att hjälpa dig hitta rätt produkt eller lösning.

Hör av er till oss
Mitsubishi Logisnext Europe Oy i Järvenpää fungerar som det europeiska centrumet för produktutveckling

Mitsubishi Logisnext Europe Oy utvecklar, tillverkar och marknadsför truckar, automationssystem och relaterade livscykeltjänster i Järvenpää, Finland. Samtidigt fungerar företaget som det europeiska centrumet för produktutveckling för internationella Mitsubishi Logisnext Group. Logisnext i Järvenpää sysselsätter mer än 500 anställda och dess varumärken inkluderar Mitsubishi Forklift Trucks, Cat® Lift Trucks, UniCarriers, TCM och Rocla, som redan har tilldelats de prestigefyllda red dot design award sex gånger.

has been added to saved.
has been removed from saved.
sv