Sigtuna Pinja Protect Tikkurila, Fotograf: John Rosenlund

Tikkurila-målad skola i Sveriges mest hållbara stadsdel

Pinja Color Plus industrimålades på panelerna i förväg, och Alcro Virke användes för slutstrykningen på plats.
Skola i Sigtuna målad med Pinja Color Plus

I Sigtuna tar nu Sveriges mest hållbara stadsdel form: Sigtuna stadsängar. Här byggs bland annat 600 Svanenmärkta bostäder och en skola, förskola och fritids i trä. Tikkurila har levererat färg för industrimålad panel utomhus till träindustriföretaget Moelven som byggt skolan och förskolan. 

Sigtuna Pinja Protect Tikkurila
Fotograf: John Rosenlund

Sigtuna är Sveriges första stad, grundad år 970. Tusen år senare fortsätter Sigtuna att vara en omtyckt, internationell mötesplats mycket tack vare det strategiska läget mellan Uppsala och Stockholm, granne med Arlanda.

 

Stadsdelen Sigtuna stadsängar bygger på staden norrut. Området på 330 000 kvadratmeter omfattar drygt 600 Svanenmärkta bostäder. Stadsdelen kommer att präglas av små kvarter med varierade bygghöjder och bostadstyper - hyresrätter, bostadsrätter och småhus - för att i modern tappning matcha den gemytliga känsla som kännetecknar Sigtuna. Här kommer också att finnas ett torg, restauranger och butiker. Och en alldeles ny skola – Engelska skolan - med förskola och fritids.

Skolan är byggd av träindustriföretaget Moelven - ett av Nordens ledande företag inom byggmoduler som tillverkar och målar cirka 6 000 moduler om året. Även skolan är byggd av moduler som grundmålats på en av Moelvens anläggningar och sedan monterats på plats och slutstrykts efter montering. Skolan och förskolan är certifierade i Svanen.

 

–  Det har varit ett väldigt roligt projekt men vi har också haft stora utmaningar. Byggtiden var bara nio månader och på grund av pandemin drogs vi med sena leveranstider. Men Tikkurila hjälpte oss. Vår trä-guru på Tikkurila, Micke (Mikael Andersson, teknisk träspecialist på Tikkurila), var bland annat ute på plats och hjälpte till att ta fram specialrecept för fönstersmygar i rätt kulör, säger Jonas Ljungberg, platschef för byggprojektet på Moelven.  

Sigtuna Pinja Protect Tikkurila
Fotograf: John Rosenlund
Sigtuna Pinja Protect Tikkurila
Fotograf: John Rosenlund
Sigtuna Pinja Protect Tikkurila
Fotograf: John Rosenlund

Tikkurila och Moelven har samarbetat länge och i nästan alla Moelvens uppdrag och projekt använder sig bolaget av Tikkurilas produkter. Tikkurilas färgsystem Pinja Protect för träpanel utomhus kan industrimålas på panelen innan montering, färgerna kan brytas i alla olika kulörer. Lasyren har bra kulörhållning, god vidhäftning, kort torktid och är enkel att applicera.

Sigtuna Pinja Protect Tikkurila
Fotograf: John Rosenlund
Sigtuna Pinja Protect Tikkurila
Fotograf: John Rosenlund

Produkterna som använts för skolprojektet är Pinja Color Plus som industrimålades på panelerna på en av Moelvens anläggningar samt Alcro Virke för slutstrykningen på plats. Virke är en lättstruken lasyr som framhäver träets naturliga struktur. Den kan användas utomhus på nytt, tidigare impregnerat eller laserat trä. Lasyren gör träet vattenavvisande och motverkar sprickbildning.

har lagts till i sparat
has been removed from saved.
sv