Drumsöbron

Renoveringen av Drumsöbron i Helsingfors

Målningen av Drumsöbron omfattade 12 900 m2 och 10 000 liter färg från Tikkurila

Drumsöbron som är byggd 1969, förbinder Helsingfors centrum med ön Drumsö. Efter 50 års användning och med ett dåligt skick var det dags att renovera. Arbetet med bron startade i augusti 2019 och pågick i mer än ett år och slutfördes i juni 2021. Bron är en 23,5 meter bred och 317 meter lång balkbro.

Ommålningen av bron utfördes av det litauiska företaget Švykai, som på grund av den oklanderliga kvaliteten på det arbete de utför både i Litauen och utomlands ofta anförtros komplexa renoveringsprojekt av stålkonstruktioner.

Drumsöbron

10,000 liter färg

Bron binder samman viktiga delar av staden med en daglig hög trafikbelastning. Miljön har medfört att den drabbats hårt av korrosion.

Broar är en viktig del av infrastrukturen och de måste förbli pålitliga i årtionden, därför ställs det extremt höga krav inte bara konstruktionen utan även på ytbehandlingen.

Ytbehandlingen som används på stålbroar måste vara hållbar, den ska ge ett optimalt skydd mot hårt klimat, vind, nederbörd och fukt, vilket kan orsaka korrosion.

Specialister från Švykai utförde blästring, uppsamling av blästerrester och målning av alla metallelement i brokonstruktionen, samt återställde ytan på den inre delen av bron som påverkats av korrosion. Allt städ- och målningsarbete utfördes på plats. Målningsarbetet omfattade 12 900 m2 och 10 000 liter färg från Tikkurila användes.

Testade och verifierade produkter måste användas för att säkerställa att brodäcket har de egenskaper som krävs. Vi litar på Tikkurilas produkter, som garanterar att en beläggning har en lång livslängd och ett estetiskt tilltalande utseende.
Šarūnas Kvetkas, Projektledare för UAB Švykai

Tuffa ytbehandlingslösningar för krävande förhållanden

Ett 5-skikts polyuretanmålningssystem användes på utsidan av bron och för lyftmekanismen, ett 3-skikts polyuretanmålningssystem användes på insidan. Polyuretanbeläggningssystem är designade för stålytor som utsätts för hårda klimat och kan användas både utomhus och i målningsverkstäder.

Drumsöbron

 

Temabond WG 200, en tvåkomponents, lågtemperaturtorkande modifierad epoxifärg med aluminiumpigment och hög torrhalt, fäster perfekt på blästrat eller handrengjort stål och bildar en, kemikalie- och nötningsbeständig beläggning.

Temathane 50, en tvåkomponents halvblank polyuretanfärg med alifatisk isocyanathärdare med mycket god motståndskraft mot väder och nötning. Denna färg är hållbar och lätt att rengöra. Den missfärgas inte och behåller kulör och glans bra.

Temazinc 77, en tvåkomponents zinkmättad epoxiprimer med polyamidhärdare, ger katodiskt skydd till stål, och den används för att grunda stålytor som utsätts för hårda klimat innan de beläggs med epoxi- och polyuretanfärger.

Temacoat Primer, en tvåkomponents hartsmodifierad epoxifärg med rostskyddspigment, fäster bra på stål-, galvaniserade och aluminiumytor, och den används som grund på atmosfäriska, mekaniskt och kemiskt exponerade ytor och som mellanskikt.

Temathane PC 50 polyuretanfärg är ett utmärkt val när du behöver en väder- och nötningsbeständig täckfärg som har särskilt bra glans och kulör beständighet.

Drumsöbron

För att ytbehandlingen ska ge ett optimalt skydd mot korrosion är det viktigt att noggrant förbehandla ytan som ska målas och att välja ett lämpligt målningssystem med hänsyn till omgivningens korrosivitet. Läs mer om Tikkurilas lösningar för broar här. 

 

Vill du höra mer om våra lösningar? Tikkurilas experter finns alltid här för att hjälpa dig hitta rätt produkt eller lösning.

Hör av er till oss
har lagts till i sparat
has been removed from saved.
sv