HOAS Tuulinniitty

En unik fasadlösning för världens högsta bostadshus i trä

Hoas Tuuliniittys imponerande KL-fasadpanel skapades som ett resultat av Siparilas långsiktiga produktutveckling. Den fasadbeklädnad som är lämplig för höghus i trä skyddas från väderpåverkan av Tikkurilas Ultra Pro-färg.

Sommaren 2021 kommer ett majestätiskt bostadshus i trä att vara klart i centrala Hagalund, Esbo, bestående av 154 studentlägenheter och 11 familjelägenheter.

De 13-våningar höga Hoas Tuuliniitty, byggt av stiftelsen för studentbostäder i Helsingforsregionen, är enligt uppgift det högsta bostadshuset i trä byggt av modulelement i världen. Modulelementen färdigställdes och inreddes, inklusive vitvaror, vid Elementti-Sampo-fabriken i Kuhmo, varifrån de transporterades till Esbo och lyftes på plats.

HOAS
Fotograf: Veikka Hännikäinen

Fasadlösningen för modulträhuset är den nya KL-fasadpanelen, endast 20 mm tjock, installerad med dolda fästen. Platta fasadpanel utvecklad av Siparila Oy möjliggör olika fasader och påskyndar byggprocessen. Strukturen är en korslimmad granskiva i tre skikt, vilket gör panelerna lätta att hantera och hållbara vid användning.

"Vi bestämde oss för att använda korslimmade paneler, eftersom det visade sig vara det mest funktionella och har minst expansion och sammandragning av trä. Platta uppnår en bred, plattliknande yta och ger en mer slående fasad än smalare paneler. Lättviktsprodukten är också effektiv att installera: den färdiga ytan skapas snabbt", säger Olli Prättälä, försäljningsdirektör för Siparila.

Den innovativa fasadlösningen kombinerades med en pålitlig ytbehandling

Panelerna är målade på Siparila-linjen, som skyddar dem mot fukt och UV-strålningens påverkan. Installationen av fasaderna med dold infästning förbättrar hållbarheten ytterligare: vatten och föroreningar kan inte tränga in under några spikhuvuden.

"En produkt med dold infästning var perfekt för platsen. Väderbeständigheten förbättras avsevärt när färgfilmen inte sticks hål i med fästanordningar", säger Prättälä.

Siparila och Tikkurila har ett långvarigt partnerskap. En funktionell ytbehandlingslösning för Hoas Tuuliniittys unika fasad togs fram genom gemensamma tester.

 
HOAS Tuulinniitty
Vi testade olika målningssystem tillsammans med Tikkurila och kom fram till en lösning med tre skikt Ultra Pro 30. Denna ytbehandling har bäst väderbeständighet och fungerar även bra i vår produktionslinje. Ett ytbehandlingssystem är alltid en kombination av faktorer och vi litar helt på den lösningen som vår partner väljer. Ultra Pro har funnits på marknaden länge och är mycket omtyckt av kunderna. Tikkurila litade i sin tur på vår produkt. Vi har ett bra, naturligt partnerskap.
Olli Prättälä, försäljningsdirektör, Siparila Oy

"Vi utförde en hel del väderprov på ytbehandlingssystemet för att se att det är lämpligt för KL-panelen. Ultra Pro fäster bra direkt på trä och är flexibel även i kallare temperaturer. Trots allt gör fukt i varierande grad att ytbehandlingen måste vara flexibel med rörelsen både på längden och bredden. Fasadpanelernas bakgrund har också behandlats med Ultra Pro, vilket bidrar till att sänka upptagningen av fukt i träet, säger Joni Repo, Key Account Manager, Träindustrifärg på Tikkurila.

HOAS Tuulinniitty

En imponerande fasad är estetisk och tekniskt hållbar

På Hoas Tuuliniitty måste fasaden klara betydande vind- och väderpåverkan. Dessutom är bostadshuset uppfört på en framträdande plats i Hagalunds centrum och därför designat för att vara ännu mer slående med sin vertikala kontur.

"Byggnadens fasadlösning bestämdes av både tekniska krav och estetiska värden. Panelernas struktur i kombination med ytbehandling och infästningslösning säkerställer en intakt yta mot väderpåverkan. Den dolda infästningen förhindrar till exempel bildning av håligheter eller fickor som samlar fukt, säger arkitekten för byggnaden, Jukka Turtiainen, från Arkkitehtipalvelu Oy.

"Detta är en hög, relativt massiv byggnad på en framträdande plats. Fasaden behövde ha vertikal kontur, kulörer och struktur. Först beslutade vi tillsammans med konstruktionsdesignern att använda en kombination av tjock horisontell träpanel och stålplåt, men Siparilas paneler kom på marknaden vid rätt tidpunkt och vi bestämde oss för att byta ut stålet mot KL-paneler. De uppfyller de tekniska kraven och ger träbyggnaden ett estetiskt värde", säger Turtiainen.

Träkonstruktion växer i popularitet

Både Prättälä och Turtiainen ser stark tillväxt inom träkonstruktionssektorn. Trä är ett hållbart och förnybart byggmaterial, som också bidrar till ett komfortabelt boende och kommer därför att användas mer och mer mångsidigt under de kommande åren.

"Trä är för närvarande mycket efterfrågat. Vi har verksamhet på fem platser och har gjort betydande investeringar för att öka kapaciteten i våra fabriker. Vi exporterar också mycket trä," säger Prättälä.

"Träkonstruktion blir vanligare. Inom  bostadsdesign har trä många bra egenskaper: köldbryggor är mer hanterbara och trä främjar mångsidig konstruktion. Ur arkitektonisk synvinkel är trä redan mer en möjliggörande än en begränsande faktor," Turtiainen states.

  

Vill du höra mer om våra lösningar? Tikkurilas experter finns alltid här för att hjälpa dig att hitta rätt produkt eller lösning.

Hör av er till oss
har lagts till i sparat
has been removed from saved.
sv