Att måla tiden i Kiruna

2004 tog Kiruna det historiska beslutet att staden skulle flyttas. Det 26 meter höga vackra gamla klocktornet av gjutjärn skulle räddas till varje pris – trots att det var illa angripet av rost och minst sagt svårflyttat med sina drygt åtta ton, 23 klockor och många konstverk. Tikkurila skräddarsydde ett särskilt målningssystem för klockan.

Hur flyttar man en stad? Vad behåller man, vad rivs, vad byggs upp på nytt? 2004 tog Kiruna det historiska beslutet att staden skulle flyttas. Men stadshuset skulle byggas upp på nytt och det gamla revs. Men inte allt. Det 26 meter höga vackra gamla klocktornet av gjutjärn skulle räddas till varje pris – trots att det var illa angripet av rost och minst sagt svårflyttat med sina drygt åtta ton, 23 klockor och många konstverk. Tikkurila skräddarsydde ett särskilt målningssystem för klockan.

– Tornet är en symbol för staden för alla oss kirunabor. Det har hållit tiden åt oss under en knapp livstid och många har vuxit upp med klockornas karakteristiska spel, säger Dennis Åström på Färghuset i Kiruna - en av Tikkurilas återförsäljare.

 

Tornet har 23 klockor som tillsammans väger 8,2 ton och kan spela olika melodier. Det var LKAB som bestämde att klockan skulle vara kvar och fräschas upp. LKAB mekaniska har utfört arbetet – ett utmanande jobb.

Klockan är av gjutjärn och var illa åtgången av rost. Själva flytten var svår och de fick blästra hela klockan. Tikkurila och LKAB har samarbetat i nära 25 år så det var naturligt att be Tikkurila hjälpa till med färgen. Tikkurila tog fram ett målningssystem för klockan anpassat för gjutjärn och målarna fick väldigt bra hjälp av Tikkurila, berättar Dennis Åström.

 

Nästa år är det inflyttning i stadens nya centrum. Stadshuset och den nyrenoverade klockan är redo att ringa in den historiska händelsen och välkomna kirunaborna. Klocktornet är 26 meter högt men har förhöjts med en sju meter hög sockel täckt med guldkasetter. Totalt höjer sig klocktornet 33 meter över markytan och står ståtligt bredvid det nya stadshuset Kristallen och länskonstmuséet. Vid flytten har man även passat på att ställa klocktornet närmare marken, förut stod den på stadshusets tak fem våningar upp.

– Nu när den står närmare marken kan man se och njuta av alla konstverken i klockan på nära håll. När klocktornet sattes upp på det gamla stadshuset så sägs det att konstnären Bror Marklund inte var nöjd, då han tyckte att hans figurer och detaljer på klockan inte kom till sin fulla rätt då den hamnade så högt upp. Idag hade hans vilja och önskan gått i uppfyllelse, säger Dennis Åström.

Klocktornet i Kiruna
Fotograf Hans-Olof Utsi
Klocktornet i Kiruna
Fotograf Hans-Olof Utsi

Konstverken i klocktornet föreställer bland annat örnar och renar som en symbol för samspelet mellan natur och kultur och två gruvarbetare med pannlampa varav den ena sträcker upp armarna för att hälsa ljuset. Under sig har de ett grinande varghuvud och en utmärglad ren. Åt andra hållet flyger en skräckslagen rovfågel.

 

Följande produkter användes i projeket: Temabond ST 20, Temacoat GPL-S MIO, Temacoat GPL-S MIO, Temadur SC-F 50.

har lagts till i sparat
has been removed from saved.
sv