Snêk-kök, Fotograf: Caroline Klinker

Skräddarsydda modulkök blåser liv i Törefors

Snêk-kök hemma hos influencern Caroline Klinker.

Tikkurila Industris kunder spänner från stora etablerade industrier med miljardverksamhet till nya utmanare med innovativa idéer. Ett sådant exempel är snickeriet Snêk, verksamt i bruksområdet Törefors, som sedan ett år tillbaka erbjuder tidlösa kvalitetskök som köparen sätter ihop själv. En av dem som har skaffat ett Snêk-kök är influencern Caroline Klinker.

modulkök hemma hos caroline klinker
Fotograf: Caroline Klinker

Utanför Kalix ligger det bortglömda gamla bruksområdet Törefors. Här valde entreprenören Fredrik Karlsson att tillsammans med sin fru Sandrine Peraldi att slå upp portarna till Snêk – en modern kökstillverkare som tillverkar tidlösa kök i modulform.

Företagsidén föddes när grundarna skulle köpa ett kök till sin sekelskifteslägenhet och upptäckte att det var omöjligt att hitta ett modernt kök med traditionell look utan mdf och spånskivor till en rimlig kostnad. De bestämde sig då för att fylla den luckan på marknaden. På Snêks hemsida kan kunden själv designa sitt kök i bolagets onlineverktyg och välja allt från utformning till finish.

modulkök
Fotograf: Caroline Klinker
Det är tydligt att vi möter ett behov som många hus- och lägenhetsägare har i dag. Vi växer så det knakar
Fredrik Karlsson

Fram till mitten av 1900-talet arbetade 300 personer i sågverksindustrin i Törefors. När Snêk slog upp dörrarna i det lilla industriområdet fanns det bara två andra företag här med totalt fem anställda och det var första gången på länge som det skapades nya jobb på orten.  Från början var de tre, nu är de nio, och fler lär de bli. Sedan starten för ett år sedan har bolaget sålt kök för tio miljoner kronor och levererar i dag till hela Skandinavien. Målet är att omsätta 25 miljoner 2022 och ha 14 anställda.

Snêks kvalitetskök tillverkas till hundra procent av massiv norrländsk furu. Köken konstrueras i moduler som köparen monterar ihop själv hemma. I början målades modulerna med linolja men efter ett tag valde man att gå över till Tikkurilas produkt Dicco Flex 10 och Dicco Flex 30, beroende på kundens preferens. Själva målningen utförs av Råne finsnickeri som har 20 års erfarenhet av måleri. Råne började måla med Tikkurilas färger när de började tillverka dörrar åt Älvsbyhus.

Färgen kräver bara en strykning och är dessutom en utomhusfärg som blir väldigt hård när den torkar vilket är bra i ett kök. Vi är måna om att våra kök ska hålla länge så alla material är utvalda med omsorg
Fredrik Karlsson

En av dem som valt att ha ett Snêk-kök hemma är influencern Caroline Klinker som på sitt Instagram-konto "Ett hus blir ett hem" låter sina följare se hur hon bygger om sitt hus med bara gamla metoder.

hemma hos caroline klinker
Fotograf: Caroline Klinker
– Vi är så otroligt nöjda dels med själva köket men också med det fina och professionella bemötandet. Köket känns genuint och hållbart och kommer få leva hos oss i många år. Att vi valde just Snêk är för att köken tillverkas i Kalix av norrländska råvaror, kvaliteten och hållbarheten, att köken kommer direkt från fabriken utan mellanhänder vilket innebär att priset minimeras utan avkall på kvalitet och att man kan som kund själv påverka priset beroende på hur mycket man kan och vill göra själv.

Caroline Klinker
Fotograf: Caroline Klinker
har lagts till i sparat
has been removed from saved.
sv